Najlepsze granaty są z Hiszpanii

Najlepsze granaty są z Hiszpanii

Wiedziałaś, że najlepsze granaty są z Hiszpanii? A wiedziałaś, że rosną koło Alicante? Nie dziwie im się, mieszkając tu na Costa Blanca, zdałam sobie sprawę, że to jedno z najniezwyklejszych miejsc na świecie. Gdybym była granatem też wybrałabym właśnie Elche. 😀

Jeden z najbardziej cenionych granatów na świecie

Granat Mollar de Elche ma szczególne cechy i właściwości, które odróżniają go od innych granatów. Wyróżnia się wyjątkową słodkością, jego nasiona są miękkie (praktycznie niezauważalne i jadalne). Jego kolor zewnętrzny zależy od ekspozycji owoców na słońce. Może przybierać barwę od kremowej do intensywnie czerwonej.

Najlepsze granaty są z Hiszpanii

Jakość tej odmiany gwarantuje Chroniona Nazwa Pochodzenia. Granat Mollar z Elche uprawia się na terenie 40 gmin w regionach Alicante Baix Vinalopó, L’Alcantí i Vega Baja.

Ziemie te są idealne do uprawy granatu mollar ze względu na uprzywilejowany klimat i żyzne gleby na wybrzeżu Morza Śródziemnego, co owocuje jednym z najlepszych i najbardziej cenionych granatów na świecie.

Kraina granatów w Europie

Południe Alicante, znajdujące się nad brzegiem Morza Śródziemnego, wyróżnia się bogactwem przemysłu rolnego, siłą gałęzi biznesowej i strategicznym położeniem.

Pola Elche i okolicznych miasteczek na południu prowincji Alicante są uważane za krainę granatów w Europie.

Najlepsze granaty są z Hiszpanii

Na obszary te przypada ponad 75% produkcji krajowej. Tym samym są głównymi producentami granatów w Europie, a mieszkańcy Elche i okolic są z tego powodu bardzo dumni.

Na 3 tyś. ha przeznaczonych pod tę uprawę uzyskuje się około 50 tys. ton w sezonie (od października do stycznia/lutego). Spośród nich granaty klasy pierwszej i ekstra (zarejestrowanych przez radę regulacyjną) są wprowadzane do obrotu z oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia.

Około 70% produkcji trafia na eksport

Prawie 30/40% produkcji, czyli około 20 000 ton granatu mollar z Elche, przeznaczone jest na rynek krajowy, z czego 10% na przemysł (soki).

Pozostałe 60/70% produkcji jest przeznaczone bezpośrednio na eksport.

Główne rynki obejmują Niemcy, Francję, Wielką Brytanię i Holandię. Rosja również była ważnym rynkiem zbytu do czasu zamknięcia eksportu do tego kraju.

Z drugiej strony granat mollar z Elche jest również eksportowany do krajów Zatoki Perskiej i Azji Południowo-Wschodniej.

Eksplozja smaku

Granat mollar z Elche jest jednym z tak zwanych „superowoców”. Ponieważ jest to odmiana o najwyższej zawartości antyoksydantów, witamin i minerałów.

Granat mollar z Elche jest bogaty w:

  • Antyoksydanty
  • Potas
  • Wapń
  • Magnez
  • Żelazo
  • Mangan
  • Miedź
  • Cynk
  • Witaminy C, B i E

Skąd granaty w Elche?

To Kartagińczycy wprowadzili granatowiec na tereny śródziemnomorskie po wojnach punickich, a następnie Rzymianie rozszerzyli jego uprawę na całe imperium i Hiszpanię.
Początki granatu w Elche datuje się na II-I wiek p.n.e. na terenie archeologicznym La Alcudia (w tym samym miejscu, gdzie znaleziono również „Damę z Elche”). Odkryto tam kilka zwęglonych granatów pochodzących z I w. p.n.e., a także ceramikę z końcowego okresu iberyjskiego z rysunkami granatów (II-I w. p.n.e.).

Pierwsze wzmianki handlowe pochodzą z 1864 roku. W połowie XIX wieku gaje oliwne zaczęły być zastępowane w Elche przez sady granatów, a na początku XX wieku stały się główną uprawą.

Najlepsze granaty są z Hiszpanii

Na zdjęciu poniżej znajduje się mój brat w sadzie pełnym granatów, czyli co drugie pole w Elche. 🙂 źródło: mój Instagram

hiszpański nauka książka e-book

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.