Paella – hiszpańskie danie z ryżu
Znalazłam kiedyś przepis na PAELLA hiszpańskie danie z ryżu, w starej książce kucharskiej u moich hiszpańskich teściów. ??? Jeśli interesują Was również inne przepisy, chodzi o książkę „Los mejores Menús de la Abuela”.
Teraz, z okazji Światowego Dnia Paelli, chcę się nim z Wami podzielić.
20 września – Día Mundial de la Paella – Światowy Dzień Paelli ?
PAELLA to hiszpańskie danie z ryżu, a konkretnie z Walencji. Nie mylić z ARROZ CON COSAS (ryż z rzeczami), kiedy do ryżu wrzuca się, to co się nawinie np. pieczarki?, chorizo?, etc.
Dzień 20 września?️ został wybrany na to święto, ponieważ przypada na wtedy zbiór głównego składnika: ryżu. ?
Poniżej znajdziecie przetłumaczony przepis, starałam się jak najmniej ingerować w tekst, nie zależy nam przecież na poetyckim wydźwieku a na nauce hiszpańskiego.
Próbowaliście kiedyś paelli? Przypadła Wam do gustu?
Jeśli chcesz pobrać przepis w formacie pdf, zapisz się na newsletter. Wtedy dostaniesz hasło do banku materiałów.
Jeśli chcesz pobrać przepis w formacie pdf, zapisz się na newsletter. Wtedy dostaniesz hasło do banku materiałów.
Ten wpis „Paella – hiszpańskie danie z ryżu” na blogu przygotowałam na podstawie moich materiałów opublikowanych na Instagramie. Posty i historie to moja najczęstsza forma komunikacji, to właśnie tam publikuję najwięcej i najczęściej. Zapraszam serdecznie na mój profil @hispanuspl.