Torrijas – przepis po hiszpańsku, wideo – ćwicz słuchanie

W Hiszpanii w czasie Świąt Wielkanocnych przygotowuje się TORRIJAS. Hiszpańskie torrijas to słodki, smażony chleb. Smaczniej, taniej i kaloryczniej się nie da. 😉
Poniżej znajdziesz przepis-wideo, na którym mój mąż, Manuel, opowiada (oczywiście po hiszpańsku) jak przygotować te tradycyjne słodkości.

Chcesz sprawdzić swoje słuchanie ze zrozumieniem? Idealnie! Ćwicz je na rózne sposoby. Np:
Najpierw obejrzyj i posłuchaj. Ile zrozumiałaś?
Pod wideo czeka na Ciebie transkrypcja tego co mówi Manu. Włącz wideo, tym razem śledź napisany tekst.
Po raz kolejny obejrzyj wideo, z pewnością rozumiesz już ciut więcej. Gratuluję! 😉
Jeśli czujesz się na siłach. Zrób dyktando! Włącz wideo ale nie patrz na nie ani na tekst. Spróbuj sama zrobić transkrypcję a następnie sprawdź ją z moją.
Co powiesz na uzupełnianie luk w tekście słuchając tego co mówi Manu? Ćwiczenie do pobrania za darmo w Banku Materiałów. W każdym wysyłanym do Was newsletterze przypominam hasło dostępu. 😉 Jeśli jeszcze nie jesteś zapisana: dołącz tu!
A jak już zdecydujesz się na przygotowanie hiszpańskich torrijas to podziel się z nami zdjęciem na Instagramie i oznacz mnie. 🙂 Nawet jeśli nie zrobisz torrijas, albo zdjęcia torrijas, to mimo wszystko, proszę, napisz do mnie jakie było najtrudniejsze słowo w tym wideo. Będę wdzięczna.
WIDEO – KLIKNIJ TU
Transkrypcja Torrijas
Para hacer torrijas vamos a necesitar:
- pan cortado en rodajas
- un huevo
- azúcar… blanco, preferiblemente
- canela en polvo
- leche, yo tengo entera, podéis usar leche de almendras o de soja..
- y aceite de oliva. Como yo no tengo aceite de oliva suave, que lo tengo intenso, vamos a usar aceite de girasol
El siguiente paso que tenemos que hacer es coger:
- la leche
- aproximadamente unos dos tercios de azúcar
- y una cucharada de café, de éstas, de canela en polvo, y se mezcla todo.
El siguiente paso que tenemos que hacer es batir el huevo.
Y ahora ya lo tenemos batido.
Echar aceite… Poner aceite a calentar, bastante aceite.
Lo siguiente que tenemos que hacer es coger el pan, meterlo en la leche.
Vamos a poner unas cuantas. Que absorba bien.
Y de la leche la pasamos al huevo. Se pone en el huevo, de un lado y de otro.
Y ya estaría lista para la freidora.
Ya está.
Aproximadamente unos 30 segundos.
Se le da la vuelta.
Que vayan tostandose.
Con el azúcar restante y con la canela…
Se echa todo en un plato…
Se echa canela al gusto, no mucha porque ya lleva… y se mezcla toda.
¿Y luego qué vas a hacer con esto?
Esto para rebozarlas después, al salir, cuando salgan de aquí…
Bueno, una vez que ya están doradas, se pasa por el azúcar, se da una vuelta.
Y luego se deja escurrir en un plato con una servilleta.
Se da la vuelta, que se moje bien… y a escurrir.
Pamiętaj, że możesz ćwiczyć słuchania na Twoich ulubionych piosenkach. Jeśli szukasz ciekawej, hiszpańskie muzyki, zapraszam TU.
