Torrijas – przepis po hiszpańsku, wideo – ćwicz słuchanie

 

W Hiszpanii w czasie Świąt Wielkanocnych przygotowuje się TORRIJAS. Hiszpańskie torrijas to słodki, smażony chleb. Smaczniej, taniej i kaloryczniej się nie da. 😉

Poniżej znajdziesz przepis-wideo, na którym mój mąż, Manuel, opowiada (oczywiście po hiszpańsku) jak przygotować te tradycyjne słodkości.

 

hiszpański nauka książka e-book

Chcesz sprawdzić swoje słuchanie ze zrozumieniem? Idealnie! Ćwicz je na rózne sposoby. Np:

Najpierw obejrzyj i posłuchaj. Ile zrozumiałaś?

Pod wideo czeka na Ciebie transkrypcja tego co mówi Manu. Włącz wideo, tym razem śledź napisany tekst.

Po raz kolejny obejrzyj wideo, z pewnością rozumiesz już ciut więcej. Gratuluję! 😉

Jeśli czujesz się na siłach. Zrób dyktando! Włącz wideo ale nie patrz na nie ani na tekst. Spróbuj sama zrobić transkrypcję a następnie sprawdź ją z moją.

Co powiesz na uzupełnianie luk w tekście słuchając tego co mówi Manu? Ćwiczenie do pobrania za darmo w Banku Materiałów. W każdym wysyłanym do Was newsletterze przypominam hasło dostępu. 😉 Jeśli jeszcze nie jesteś zapisana: dołącz tu!

A jak już zdecydujesz się na przygotowanie hiszpańskich torrijas to podziel się z nami zdjęciem na Instagramie i oznacz mnie. 🙂 Nawet jeśli nie zrobisz torrijas, albo zdjęcia torrijas, to mimo wszystko, proszę, napisz do mnie jakie było najtrudniejsze słowo w tym wideo. Będę wdzięczna.

 

 


WIDEO – KLIKNIJ TU

 

 

 

Transkrypcja Torrijas

 

 

Para hacer torrijas vamos a necesitar:

  • pan cortado en rodajas
  • un huevo
  • azúcar… blanco, preferiblemente
  • canela en polvo
  • leche, yo tengo entera, podéis usar leche de almendras o de soja.. 
  • y aceite de oliva. Como yo no tengo aceite de oliva suave, que lo tengo intenso, vamos a usar aceite de girasol

El siguiente paso que tenemos que hacer es coger:

  • la leche
  • aproximadamente unos dos tercios de azúcar
  • y  una cucharada de café, de éstas, de canela en polvo, y se mezcla todo. 

El siguiente paso que tenemos que hacer es batir el huevo. 

Y ahora ya lo tenemos batido. 

Echar aceite… Poner aceite a calentar, bastante aceite. 

Lo siguiente que tenemos que hacer es coger el pan, meterlo en la leche. 

Vamos a poner unas cuantas. Que absorba bien.

Y de la leche la pasamos al huevo. Se pone en el huevo, de un lado y de otro. 

Y ya estaría lista para la freidora. 

Ya está.

Aproximadamente unos 30 segundos.

Se le da la vuelta. 

Que vayan tostandose. 

Con el azúcar restante y con la canela… 

Se echa todo en un plato…

Se echa canela al gusto, no mucha porque ya lleva… y se mezcla toda.

¿Y luego qué vas a hacer con esto?

Esto para rebozarlas después, al salir, cuando salgan de aquí…

Bueno, una vez que ya están doradas, se pasa por el azúcar, se da una vuelta.

Y luego se deja escurrir en un plato con una servilleta. 

Se da la vuelta, que se moje bien… y a escurrir. 

 


Pamiętaj, że możesz ćwiczyć słuchania na Twoich ulubionych piosenkach. Jeśli szukasz ciekawej, hiszpańskie muzyki, zapraszam TU.

hiszpański nauka książka e-book

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *